Wat kun je doen als je ex de woning niet wil verkopen na het einde van je relatie of huwelijk?

Geplaatst op 30 september 2021

Vervangende toestemming verkoop woning met hulp van een advocaat in Roden

Tijdens jullie relatie heb jij samen met je partner een huis gekocht. Maar op een gegeven moment beƫindigen jullie de relatie of gaan jullie scheiden. Je ex-partner blijft in de woning wonen en jij zoekt andere woonruimte. Hoe moet het dat dan verder met de woning? De woning is in gezamenlijk eigendom. Na het verbreken van de relatie moet de woning dan ook verkocht worden: aan je voormalige partner of aan een derde. Wanneer jouw voormalige partner de woning wil overnemen, moet hij zelf een hypotheek afsluiten en moet jij uit de hoofdelijkheid ontslagen worden. De helft van de overwaarde moet aan jou betaald worden. In de huidige situatie op de woningmarkt is de kans groot dat er een aanzienlijke overwaarde op je woning zit en je dus belang hebt bij een snelle verkoop. De markt is nu ideaal voor verkoop van een woning.

Wat in de praktijk veelvuldig voorkomt, is dat de voormalige partner in de woning wil blijven wonen, maar diegene de woning niet kan of wil overnemen. Aan verkoop van de woning wordt niet meegewerkt, zodat jij met de handen in het haar komt te zitten. In dat geval kunnen wij een procedure starten bij de rechtbank. Wij kunnen de rechtbank vragen om de voormalige partner te dwingen medewerking te verlenen aan de verkoop. Dit kan gedaan worden met een dwangsom of bijvoorbeeld doordat de rechtbank instructies oplegt. Worden de instructies niet opgevolgd, dan komt de regie bij jou te liggen. In het uiterste geval kan de voormalige partner zelfs helemaal buitenspel gezet worden en vervangende toestemming gevraagd worden aan de rechtbank. Daarbij kan de rechtbank gevraagd worden te helpen bij de ontruiming, voor het geval de voormalige partner niet uit de woning wil vertrekken.

Niemand hoeft in een onverdeelde boedel te blijven zitten. Heb je een gezamenlijke woning en kom je daar niet vanaf omdat je voormalige partner niet meewerkt aan verkoop? Neem dan gerust contact met ons op zodat wij je kunnen helpen dit probleem op te lossen en jij je kan gaan richten op de toekomst!

Heb je juridische hulp nodig?

Heb je een vraag of probleem? Maak een gratis eerste afspraak en bel gerust 050-501 12 92. Meer contactmogelijkheden.

Je vindt ons ook op: