Geplaatst op 19 januari 2017
Ongeveer een derde van de huwelijken eindigt in een scheiding (bron:CBS). Bij veel mensen is bekend dat je voor een scheiding een advocaat nodig hebt en dat de scheiding door de rechtbank moet worden uitgesproken. Als je minderjarige kinderen hebt, dan moet bij het verzoek tot scheiding verplicht een ouderschapsplan worden ingediend. Maar hoe zit het met de ontbinding van het geregistreerd partnerschap?
Overeenkomsten huwelijk en geregistreerd partnerschap
In principe lijken het geregistreerd partnerschap en het huwelijk erg op elkaar: door deze verbinding aan te gaan ontstaan allerlei rechten en verplichtingen over en weer. Ouders die kinderen krijgen tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap worden automatisch samen belast met het ouderlijk gezag over hun kinderen. Ook kan een plicht tot het betalen van partneralimentatie ontstaan bij het eindigen van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap
Bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap komen we wel een verschil tegen: als je geen minderjarige kinderen hebt samen, dan is het niet verplicht om het geregistreerd partnerschap te laten eindigen via de rechtbank. Het is dan voldoende als je bij een advocaat of notaris een overeenkomst maakt waarin je tot een verdeling overgaat van de gemeenschap (bezittingen en schulden) en afspraken maakt over zaken als alimentatie en pensioen.
Als je wel minderjarige kinderen hebt samen, dan is het verplicht om het geregistreerd partnerschap via de rechtbank te laten eindigen. Je hebt dan een ouderschapsplan nodig en een overeenkomst waarin de gemeenschap wordt verdeeld en afspraken worden gemaakt over zaken als alimentatie en pensioen.
Meer informatie over ontbinding geregistreerd partnerschap of scheiding
Oranje Advocatenkantoor heeft veel ervaring met alimentatieberekeningen, ouderschapsplannen en overeenkomsten ter beëindiging van een geregistreerd partnerschap of huwelijk. Ondersteuning is mogelijk op basis van mediation (dit is altijd gezamenlijk) of op basis van juridische bijstand (eenzijdig of gezamenlijk). Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.