Mediation, wat is dat eigenlijk?

Geplaatst op 4 november 2021

advocaat en mediator Roden, scheiding Roden, https://oranje-advocaten.nl/contact/Mediation in Roden bij scheiding, ontbinding partnerschap en uit elkaar gaan

Van 1 tot en met 5 november 2021 is het ‘De Week van de Mediation’. Maar wat is mediation nou eigenlijk, wat houdt het in?

Na lang wikken en wegen zijn jij en je partner het erover eens: een scheiding of uit elkaar gaan is toch het beste voor jullie allebei. Vaak denk je direct aan een advocaat, omdat er veel geregeld moet worden en omdat een scheiding alleen kan via de rechtbank. Overigens is het ook bij het beëindigen van een relatie verstandig om afspraken over verdeling, kinderen en alimentatie vast te leggen en te laten bekrachtigen door een rechtbank. Niet alleen zodat je bij niet-nakoming een deurwaarder in kan schakelen, maar ook zodat je problemen en gedoe achteraf voorkomt als je op enig moment moet aankloppen voor een uitkering bij een gemeente (de gemeente vraagt doorgaans naar een beschikking kinderalimentatie).

Wanneer je het netjes wilt regelen met elkaar (bijvoorbeeld bij ondernemerschap en/of er zijn kinderen in het spel), dan kan mediation een mooie, betere en goedkopere optie zijn (immers lopen de kosten dubbel door als ieder een eigen advocaat heeft, en duurt traject scheiding vaak veel langer als ieder een eigen advocaat heeft).

Wat houdt het in als je samen een mediator inschakelt van ons kantoor? Dit betekent dat je samen verder geholpen wordt door onze mediator (die ook advocaat is). Je gaat samen naar de afspraken. Samen met de mediator maak je afspraken over de kinderen, kinderalimentatie, partneralimentatie en de verdeling (bijvoorbeeld afrekening huwelijkse voorwaarden).

De mediator levert een lijst aan met aan te leveren informatie, zodat de situatie in kaart wordt gebracht en besproken door en met onze mediator (zij maakt ook alimentatieberekeningen). Normaliter zijn er 3 of 4 gesprekken nodig voor een mediation tot een goed einde is gebracht.

De afspraken worden door de mediator vastgelegd in een echtscheidingsovereenkomst; dit wordt ook wel echtscheidingsconvenant genoemd. Ook stelt de mediator een ouderschapsplan voor jullie op als er kinderen in het spel zijn. Als je kosten wilt uitsparen kun je er ook voor kiezen om zelf een ouderschapsplan op te stellen. Natuurlijk wordt dit ouderschapsplan nog gecheckt door de mediator. Zodra partijen er akkoord is gegeven op het ouderschapsplan in concept en/of de echtscheidingsovereenkomst in concept, dan kan er worden getekend.

Je hoeft bij een scheiding of ontbinding door mediation niet zelf naar de rechtbank, omdat onze advocaat/mediator ervoor zorgt dat de afspraken helder worden vastgelegd. De rechtbank hoeft de afspraken uiteindelijk alleen te bekrachtigen; dit is een procedure op papier. Een scheiding of uit elkaar gaan regelen via een mediator gaat derhalve ook sneller dan wanneer eenzijdig de rechtbank wordt ingeschakeld.

Je bepaalt samen wat je de beste afspraken vindt en bij strubbelingen begeleidt de mediator jullie hierbij.

Als de afspraken gemaakt zijn, dan zorgt de mediator ervoor (zij is ook advocaat, zodat geen tijd en kosten verloren gaan) dat deze door de rechter worden bekrachtigd. Mediation bespaart dus ook veel geld, omdat de kosten voor een mediator lager liggen dan voor een advocaat. Bovendien kun je bij mediation kosten van griffierecht (aanbrengen verzoek bij een rechtbank) delen en hoef je niet ieder je eigen advocaat te betalen (dan zijn de kosten dubbelop ten opzichte van mediation).

Als je inkomen binnen bepaalde inkomensgrenzen ligt, dan kan het zelfs zijn dat je in aanmerking komt voor kosteloze rechtsbijstand ‘toevoeging’ genaamd. De overheid subsidieert dan de kosten voor de mediator. Oranje Advocatenkantoor staat hiervoor ingeschreven.

Wil je meer informatie over mediation in Roden? Neem gerust contact met ons op.

Heb je juridische hulp nodig?

Heb je een vraag of probleem? Maak een gratis eerste afspraak en bel gerust 050-501 12 92. Meer contactmogelijkheden.

Je vindt ons ook op: