Mag je in de auto je mobiel aanraken?

Geplaatst op 28 augustus 2017

mediation en advocatenkantoor rodenHet aanraken van je telefoon tijdens het rijden kan je een boete van 239 euro opleveren, ook al heb je deze niet vast. Een automobilist had een boete gekregen en vocht deze aan, omdat de telefoon zich in een telefoonhouder op het dashboard bevond. De automobilist had zijn telefoon dus niet vast.

Bij de rechtbank werd de automobilist in het ongelijk gesteld: de rechtbank vond een boete van 239 euro voor het aanraken van je telefoon terecht, omdat het aanraken van je telefoon voor afleiding zorgt. Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank, omdat het wil weten of deze uitspraak bij een hogere rechter standhoudt.

In artikel 61 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) staat: ‘Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.’ Als je letterlijk naar deze bepaling kijkt, dan zou je tot de conclusie komen dat het bedienen van een telefoon in een houder niet strafbaar is. In de rechtspraak is ‘vasthouden’ al vaker ruimer uitgelegd en er wordt gekeken naar de bedoeling van de bepaling; iemand is niet meer goed in staat om verkeershandelingen te verrichten, omdat één hand in beslag wordt genomen door een telefoon. Het gerechtshof zal bekijken of de uitspraak van de kantonrechter  in Leeuwarden in stand kan blijven, zodat er meer rechtszekerheid ontstaat.

Heb jij ook een boete gekregen waar je het mee oneens bent? Of wil je meer informatie over dit of een soortgelijk onderwerp? Neem dan gerust contact met ons op.

Heb je juridische hulp nodig?

Heb je een vraag of probleem? Maak een gratis eerste afspraak en bel gerust 050-501 12 92. Meer contactmogelijkheden.

Je vindt ons ook op: