Geplaatst op 26 september 2016
Je bent getrouwd en je hebt samen kinderen. Het huwelijk loopt niet lekker. Op een gegeven moment besluit een van de echtgenoten, of ze besluiten samen, om te scheiden. Op dit moment staat je wereld op zijn kop. Een onzekere periode breekt aan: Waar gaan jullie wonen? Wat gebeurt er met de echtelijke woning? Hoe regelen we het goed voor de kinderen? Hoe ziet mijn financiële situatie er straks uit?
Stap voor stap uit elkaar
Oranje Advocatenkantoor in Roden heeft veel ervaring met echtscheiding. Stap voor stap bespreken we wat er allemaal moet worden geregeld bij scheiding en wat hierbij voor jou belangrijk is.
Je krijgt van ons een lijst met benodigde gegevens bij echtscheiding, zodat alle belangrijke aspecten aan de orde komen. Je kunt ervoor kiezen om alleen bij ons te komen, of juist samen. We bespreken met je wat in jouw situatie aan te raden is.
Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden
Een belangrijk punt waarnaar moet worden gekeken bij scheiding is of je in gemeenschap van goederen bent getrouwd of op huwelijkse voorwaarden. Als je op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, dan heeft de notaris deze voor jullie opgesteld. In de huwelijkse voorwaarden zijn afspraken gemaakt over het huwelijksvermogen (bezit en inkomen). Als deze afspraken niet zijn gemaakt, dan geldt in beginsel de regel dat alles bij helfte moet worden gedeeld. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk. Je kunt hierbij denken aan geërfde goederen waarvan door de overledene is bepaald dat zij buiten de gemeenschap vallen.
Op dit moment ligt er een wetsvoorstel, waarbij dit systeem zal veranderen. Tot het wetsvoorstel van kracht is, gelden bovenstaande regels.
Goede afspraken over de kinderen
Als er kinderen in het spel zijn, dan is het belangrijk en dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over (en met) de kinderen. Je kunt dit vastleggen in een ouderschapsplan.
Hoe ziet mijn financiële toekomst eruit na scheiding?
Je financiële toekomst na scheiding hangt af van een aantal factoren. Zijn er schulden uit jullie huwelijk? Is een van jullie in staat om de echtelijke woning over te nemen of moet deze worden verkocht? Als een van de echtgenoten behoeftig is, dan bestaat er een kans dat de ander partneralimentatie moet betalen. Ook moet er gekeken worden of, en ter hoogte van welke bedrag, kinderalimentatie is verschuldigd. Oranje Advocatenkantoor maakt hiervoor een alimentatieberekening. Zo wordt stap voor stap inzichtelijk gemaakt hoe je er financieel voor zal staan na scheiding.
Heb je vragen over scheiding?
Neem dan gerust contact op met Oranje Advocatenkantoor of kom langs op het gratis juridisch spreekuur in Roden aan de Handelsweg 14.