Aanstaande veranderingen bij scheiding

Geplaatst op 12 september 2017

Gemeenschap van goederen

Wanneer je een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aangaat of bent aangegaan tot en met 31 december 2017, dan ontstaat mediator advocaat rodenautomatisch een gemeenschap van goederen. Dit betekent dat al je bezittingen en schulden worden gedeeld met de ander, ook de bezittingen en schulden van voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Huwelijkse voorwaarden

Vanaf 1 januari 2018 ontstaat een beperkte gemeenschap bij het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bezittingen en schulden van voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap vallen dan niet in de gezamenlijke boedel. Vermogen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt opgebouwd, wordt gezamenlijk eigendom en persoonlijk vermogen dat in waarde toeneemt (bijvoorbeeld een groeiende onderneming) tijdens het huwelijk, moet worden verrekend.

Scheiding

In veel andere landen geldt de beperkte gemeenschap al, zodat Nederland vrij laat is met de invoering van dit stelsel. De wetgever wil onoplettende partners beschermen door invoering van dit stelsel. Je voorkomt hiermee immers dat je bij scheiding moet opdraaien voor helft van de studieschuld die je ex voor het huwelijk is aangegaan. Ook voorkom je dat je al het voor het huwelijk verworven vermogen moet delen met de ander.

Advies over de beperkte gemeenschap of scheiding

Wil je meer informatie over het nieuwe stelsel, de te nemen maatregelen of advies over de gevolgen bij scheiding? Neem dan gerust contact op met kantoor.

Heb je juridische hulp nodig?

Heb je een vraag of probleem? Maak een gratis eerste afspraak en bel gerust 050-501 12 92. Meer contactmogelijkheden.

Je vindt ons ook op: