De loonvordering

Geplaatst op 23 november 2015

loonvorderingJe bent werknemer en jouw werkgever betaalt je geen loon meer. De werkgever wil misschien wel betalen, maar zijn bedrijf heeft het financieel behoorlijk moeilijk. Wat kun je nu doen?

Als de werkgever geen loon meer betaalt

Al vele malen hebben wij werknemers bijgestaan die een loonvordering hebben op de werkgever. Vaak hoopt een werknemer tevergeefs dat de werkgever toch tot betaling zal overgaan. Zo kan deze loonvordering oplopen tot een schrikwekkend hoog bedrag.

Soms is het voldoende als wij een aangetekende brief versturen aan de werkgever met het verzoek om tot betaling over te gaan. De werkgever merkt dan dat het ‘menens is’.

Vaak blijkt het versturen van een brief niet voldoende; er wordt niet gereageerd op de brief. Wij kunnen de werkgever dan dagvaarden. De werkgever moet zich dan bij de rechtbank verantwoorden. Als de werkgever niet verschijnt, dan wordt de vordering van de werknemer in beginsel toegewezen door de rechtbank. Met een vonnis in de hand kun je de deurwaarder opdracht geven om tot executie (het effectief uitvoeren) van het vonnis over te gaan.

Als de werkgever wel verschijnt op de zitting, en de partijen spreken een betalingsregeling af, dan kunnen er afspraken worden vastgelegd die ook een ‘executoriale titel’ krijgen. Met een executoriale titel kun je de deurwaarder op pad sturen. Het hangt van de werkgever en werknemer af of zij ertoe in staat zijn om afspraken te maken en of ze ook zulke afspraken willen maken. Lukt het niet om afspraken te maken, dan zal de rechter de beslissing nemen.

Wat als de werkgever geen loon meer kan betalen?

Het komt voor dat de werkgever echt niet meer kan betalen. De deurwaarder lukt het dan ook niet om betaald te krijgen. Van een kale kip valt immers niet te plukken.

De werknemer kan dan overgaan tot een aanvraag van het faillissement van de werkgever. Het voordeel voor de werknemer hierbij is dat hij het achterstallige loon tot 13 weken terugbetaald krijgt van het UWV. Er moet wel een ‘steunvordering’ (een andere vordering) zijn en de werkgever moet zijn opgehouden te betalen.

De werkgever kan overigens ook zelf zijn faillissement aanvragen.

Wat kunnen wij voor je doen als je geen salaris meer krijgt?

Oranje Advocatenkantoor heeft veel ervaring met deze situaties. Het is vooral belangrijk om niet te lang te wachten met het ondernemen van actie. Als je vragen hebt over jouw situatie, of je wilt de mogelijkheden bespreken, neem dan gerust contact op met ons kantoor.

Heb je juridische hulp nodig?

Heb je een vraag of probleem? Maak een gratis eerste afspraak en bel gerust 050-501 12 92. Meer contactmogelijkheden.

Je vindt ons ook op: