De gevolgen regelen van het beëindigen van een relatie wanneer je kinderen hebt

Geplaatst op 16 december 2021

‘Oorlogsrecht maak je in vredestijd!’

De gevolgen regelen van het beëindigen van een relatie wanneer je kinderen hebt; bijstand in Roden bij einde relatie 

 

Stel je hebt een relatie, je woont samen en je hebt samen kinderen. Jullie besluiten op enig moment een einde te maken aan jullie relatie. Wanneer partijen gehuwd zijn en samen kinderen hebben en zij besluiten te gaan scheiden, dan moeten er afspraken worden gemaakt over de kinderen. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Het indienen van een ouderschapsplan bij de rechtbank is verplicht als je wilt scheiden.

In geval van samenwoning bestaat die verplichting niet. Wanneer partijen in goed overleg uit elkaar gaan, dan worden er wellicht in goed overleg afspraken gemaakt over de kinderen. Of er worden geen concrete afspraken gemaakt, maar gaat alles gewoon in goed overleg. Afspraken worden vaak niet vastgelegd, omdat partijen goed kunnen overleggen en daarom de noodzaak niet zien om afspraken op papier te zetten. Hoe logisch dit ook lijkt, toch is dit zeer onverstandig. In de praktijk komt het vaak voor dat partijen in eerste instantie nog goed door één deur kunnen na beëindiging van de relatie, maar dit in de loop der tijd toch helaas verandert. Vaak zien we dit wanneer er nieuwe partners in het spel komen. Steeds vaker ontstaat er gedoe over de kinderen en hebben partijen meer behoefte aan duidelijke afspraken en die vast te leggen. Op het moment dat de onderlinge relatie is verslechterd, wordt het steeds moeilijker – en soms onmogelijk – om nog samen afspraken te maken. De gang naar de rechtbank en lange procedures zijn dan niet te voorkomen. Uiteraard is dit voor de kinderen nooit prettig.

Dit is een situatie die we vaak zien en makkelijk voorkomen had kunnen worden. Op het moment dat jij en je partner uit elkaar gaan en jullie kunnen samen goed afspraken maken, dan is het verstandig deze afspraken op schrift te laten stellen (bijvoorbeeld in een ouderschapsplan) en deze te laten bekrachtigen door de rechtbank. Dit is een eenvoudige, schriftelijke procedure. Op deze manier kun je problemen in de toekomst voorkomen, hetgeen voor alle partijen, maar zeker voor de kinderen, het beste is.

Gaan jij en je partner uit elkaar en willen jullie samen afspraken maken/hebben jullie samen afspraken gemaakt, neem dan vrijblijvend contact op voor advies bij ons advocatenkantoor in Roden. Wij kunnen je van dienst zijn bij het vastleggen van afspraken, het laten bekrachtigen van deze afspraken bij de rechtbank om problemen in de toekomst te voorkomen. Zoals het gezegde luidt: ‘oorlogsrecht maak je in vredestijd’.

 

Heb je juridische hulp nodig?

Heb je een vraag of probleem? Maak een gratis eerste afspraak en bel gerust 050-501 12 92. Meer contactmogelijkheden.

Je vindt ons ook op: